سپتیک تانک

سپتیک تانک یک مخزن زیر زمینی است که برای تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد و به گونه طراحی و ساخته شده است که تمامی جامدات را به مایعی رقیق تبدیل می کند، سپتیک تانک مانند سطل آشغالی در زیر زمین از پراکندگی آشغال ها در داخل خاک و همچنین از گرفتگی سوراخ های چاه جذبی جلوگیری خواهد نمود. برخی از افراد این دستگاه را با اسم گند انبار نیز می شناسند. سپتیک تانک انواع مختلی دارد که عبارتند از : سپتیک تانک پلی اتیلن، سپتیک تانک بتنی، سپتیک تانک فایبرگلاس، سپتیک تانک کامپوزیت. علاوه بر  متریال ساخت سپتیک تانک ها  دسته بندی های دیگری نیز دارند که در دامه به تشریح کامل آنها خواهیم پرداخت. 

مهمترین و بارزترین مشخصات مربوط به  سپتیک تانک ها عبارت است از : مقاومت بسیار بالا ، دیواره های دوجداره ، وزن مناسب ، مجهز به دریچه های تخلیه و تخلیه لجن ، هزینه های نگهداری بسیار پایین ، راه اندازی و نصب  بسیار راحت و آسان .

سپتیک-تانک

امروزه مهندسان برای طراحی و ساخت سپتیک تانک از دانش نوین استفاده کرده اند، بنابراین توانسته اند بهترین و کارآمدترین دستگاه را طراحی و تولید کنند. این دستگاه مانع از کور شدن سوراخ های چاه جذبی و پخش شدن باکتری های موجود در فاضلاب می شود. توجه نمایید که سپتیک تانک ها دارای انواع مختلفی می باشند به طوری که مشخصات فنی و ساختار مربوط به آنها با یکدیگر متفاوت می باشد.

سپتیک تانک چیست؟

سپتیک تانک‌ها یک سیستم جایگزین برای خانه‌ها و مشاغلی هستند که به خط فاضلاب متمرکز دسترسی ندارند. آن‌ها اغلب در یک مکان زیرزمینی درست خارج از ساختمان اصلی دفن می‌شوند، جایی که فعالیت‌های انسانی نیاز به تخلیه فاضلاب به داخل زهکشی دارد. این فاضلاب می‌تواند از منابع مختلفی تأمین شود: سینک آشپزخانه، ماشین ظرفشویی، وان حمام، قسمت لباس‌شویی و حمام. معمولاً بیش از 99 درصد این فاضلاب مایع است. فاضلاب در داخل مخزن تصفیه می‌شود و سپس از طریق یک سری لوله، در اعماق خاک اطراف پراکنده می‌شود، جایی که طبیعت می‌تواند این مواد آلی را به طور طبیعی و ایمن تجزیه کند.

سپتیک تانک یک سیستم تصفیه فاضلاب در محل یا onsite wastewater treatment system (OSWTS)  است که برای تجزیه زباله‌هایی که از ساختمان یا هر گونه ملکی خارج می‌شوند استفاده می‌شود. فاضلاب خارج شده به جای تخلیه به سیستم فاضلاب محلی، در این تانک یا واحد تصفیه جمع می‌شود که معمولاً در زیر زمین تعبیه می شود. سپتیک تانک دارای طراحی خاصی است و تمامی جامداتی را که از فاضلاب وارد آن می شود را به مایعی رقیق و بدبو تبدیل خواهد کرد. سپتیک تانک از پراکنده شدن جامدات به داخل سوراخ چاه های جذبی و یا در داخل خاک جلوگیری خواهد نمود. 

سیستم سپتیک تانک به تجزیه بیولوژیکی زباله‌های آلی بستگی دارد. دلیلش این است که هیچ راه روشنی برای تخلیه جامدات وجود ندارد. در عوض، باکتری‌های موجود در مخزن به تدریج فاضلاب را می‌خورند و تقریباً آن را به صفر می‌رسانند، بنابراین می‌توانید باز هم از مخزن، پس از شستشو استفاده کنید.

مایعات موجود در سپتیک تانک از طریق قطعه‌ای به نام «soakaway» یا «چاه جذبی» تخلیه می‌شوند. همان‌طور که این ماده تخلیه می‌شود، لجن پساب در جایی باقی می‌ماند که باکتری‌ها می‌توانند در آن فعالیت کنند. برخی از سپتیک تانک‌ها وجود دارند که راه‌های نفوذی ندارند و آب را مستقیماً به مسیرهای آبی مانند خندق‌ها، نهرها و رودخانه‌ها تخلیه می‌کنند. با این حال، چنین سیستم‌هایی در حال حاضر هم قدیمی و هم غیرقانونی هستند و  قوانین جدید شما را ملزم می‌کند که واحدی به نام «تصفیه‌خانه فاضلاب» نصب کنید.

تاکنون کاملا مشخص شده که در داخل مخازن سپتیک تانک ها انفعالات شیمیایی رخ می دهد و این فعل و انفعالات شیمیایی علاوه بر تجزیه نمودن جامدات به مایع ، موجب آزاد شدن گازهایی مانند سولفید هیدروژن و متان می شود. گازهای هدروژن سولفید و متان در صورتی که به روش درست و اصولی تخلیه نشوند موجب ایجاد انفجارهای نسبتا شدیدی خواهند شد. این گازها یکی از پارامتر های مهم در ساختمان گند انبار هستند که در ادامه این مقاله به تشریح کامل آن پرداخته خواهد شد.

ساختار سپتیک تانک

تاریخچه سپتیک تانک

از کشف  سپتیک تانک فاضلاب 150 سال می گذرد و اولین سپتیک تانک ها از سنگ ساخته می شدند. سپتیک تانک سنگی به صورت حوضچه ای که جامدات فاضلاب در داخل آنها رسوب می کردند، بودند. در زمان های قدیم به جای سپتیک تانک به این مخازن انباره تعفن، گند انبار و یا حوضچه آرامش فاضلاب گفته می شد.  بعد از پیشرفت های زیاد در زمینه های علمی و مهندسی و با گذشت زمان به جای سنگ از آجر در ساخت سپتیک تانک های قدیمی استفاده می کردند و مدل آجری با یک نقشه ویژه به صورت مکعبی ساخته می شد. در ابتدای قرن بیستم و در ابتدای تولید این مخازن استفاده از دیواره میانی هنوز به نقشه ساخت سپتیک تانک ها اضافه نشده و مرسوم نبود. یکی از معایبی که مخازن سنگی و آجری داشتند ایجاد ترک خوردگی های زیاد در دیواره بود و برای رفع این ایراد مهندسین تلاش کردند با استفاده از ماده ای بدنه مخزن را عایق بندی نمایند. ماده ای که در آن زمان می توانست مشکل مهندسان را برای عایق سازی حل نماید قیر و گونی بود. استفاده از قیر و گونی در ساخت بدنه که از سیمان و یا آجر بود موجب بالا رفتن عمر و همچنین موجب افزایش استحکام آن شده بود. 

با گذشت زمان و پیشرفت علم و دانش و کشف ماده ای که از مقاومت بسیار بالایی در برابر تمامی اسید ها و مواد قلیایی برخوردار بود، مهندسان استفاده از سیمان و آجر را کنار گذاشته و از پلی اتیلن که به تازگی کشف شده و دارای مزایای بسیار زیادی بود در ساخت مخازن سپتیک تانک استفاده نمودند و در اوایل سالهای 1970 سپتیک تانک پلاستیکی در اروپا رایج شد.

جایگذاری سپتیک تانک

انواع سپتیک تانک از نظر کاربرد

سپتیک تانک، به طور اساسی، یک وسیله مهم برای هر ملکی است که اتصال فاضلاب اصلی ندارد. با این حال، به دلیل فرورفتن در زمین باعث ایجاد بوی بد در محل نمی‌شود، به شرطی که فقط کمی مراقبت کنید. برای سپتیک تانک دسته بندی های مختلفی وجود دارد و یکی از این دسته بندی ها از نظر کاربرد می باشد که دارای انواع زیر می باشد:

  • سپتیک تانک صنعتی : یکی از پر کاربردترین انواع سپتیک تانک است و به کمک آن پسابی که از واحد های صنعتی دفع خواهد شد، به سادگی جداسازی می شود. با توجه به اینکه در پساب های صنعتی معمولا روغن زیادی وجود دارد جنس  سپتیک تانک های صنعتی از فایبرگلاس می باشد، چرا که سپتیک تانک فایبرگلاس چربی گریز است و چربی های موجود در پساب به بدنه آن نخواهد چسپید.
  • سپتیک تانک خانگی : سپتیک تانک خانگی برای مجتمع های مسکونی بکار برده می شود و به کمک آن تمامی جامدات و چربی های خارج شده از خروجی فاضلاب مجتمع های مسکونی تصفیه می شوند و موجب جلوگیری از سوراخ های چاه جذبی می شود.
  • سپتیک مرغداری و دامداری : از این مدل سپتیک تانک برای تصفیه فاضلاب خارج شده از مرغ داری ها و دامداری ها استفاده میشود. عملکرد این مخزن به این گونه است که معمولا سپتیک تانک بزرگی از جنس پلی اتیلن نصب می شود و تمامی پساپ های حاوی فضولات دام ها به داخل آن وارد میشود، سپس بعد از ته نشینی اولیه پسابی که حاوی بوی بدی است به داخل چاه جذبی یا اگوی شهرب جریان پیدا می کند. 
  • سپتیک فاضلاب کمپ : اعم از کمپ‌های کارگری و کمپ‌های مهندسی و …
  • سپتیک مجتمع های تجاری و بین راهی : این مدل سپتیک تانک برای تصفیه فاضلاب و پساب خارج شده از مجتمع های بین راهی است و به دلیل داشتن فضای نامحدود این مجتمع ها باید بعد از سپتیک فاضلاب مجتمع بین راهی چاه جذبی حفر شود.
  • سپتیک مجتمع های اداری : در این مکان ها سپتیک تانک نقش ایستگاه پمپاژ را دارد. به دلیل داشتن هزینه های بالا برای ساخت مجتمع های اداری ، معمولا کارفرما ها تصمیم میگیرند که از دستگاه پیش ساخته فاضلاب نیز استفاده کنند. 
  • سپتیک فاضلاب بیمارستان : این مدل سپتیک تانک بر سر راه پساب خروجی از بیمارستان نصب می شود  و با مهیا کردن محیط بی هوازی بمنظور تجزیه دترجنت‌ها کار دستگاه تصفیه فاضلاب هوازی را آسان تر می کند.

انواع سپتیک تانک از لحاظ جنس بدنه

جنس بدنه سپتیک تانک از جنس های پلی اتیلن، فایبرگلاس، بتن و یا در برخی سفارشات از سنگ ساخته می شود. سپتیک فایبرگلاس در دو مدل سپتیک کامپوزیت و سپتیک فایبرگلاس SMC طراحی و تولید می شود. سپتیک های کامپوزیت به صورت پیش ساخته تولید می شوند و در ظرفیت های 3 الی 150 متر مکعب عرضه می شوند. سپتیک های فایبرگلاس SMC با پنل های پیش ساخته که معمولا در ابعاد  1*1 و 2*1 هستند، تولید می شوند. پنل ها به محل پروژه حمل می شوند و سپس نصب می شوند. سپتیک فایبرگلاس SMC برای مکانهایی که امکان انتقال سپتیک از پیش ساخته امکان ندارد، استفاده می شوند. 

 

انواع-سپتیک-تانک

اجزای سپتیک تانک

به دلیل اینکه فاضلاب ها به بیرون از دستگاه نشت پیدا نکند، سپتیک تانک ها به صورت محفظه های نفوذ ناپذیر ساخته میشوند. سپتیک ها شامل اجزای مختلفی می باشند و در تمامی انواع پلی اتیلن و فایبرگلاس یکسان است، که در ادامه به معرفی این اجزا خواهیم پرداخت: 

  • لوله ورودی 

لوله ورودی در بالاترین بخش سپتیک تانک به حالت عمودی  طراحی می شود و شامل یک لوله با ابعاد و سایز دلخواه می باشد. با توجه به جنس لوله ای که از ساختمان مسکونی خارج می شود، فلنج سر ورودی لوله تعبیه می شود. برای مثال اگر لوله خارج شده از ساختمان از جنس کاروگیت باشد باید از مادگی یا کوپلر استفاده نمود. 

  • عدسی اولیه 

عدسی اولیه مخصوص سپتیک تانک های افقی است و وظیفه آن نگه داری لوله در بالاتری بخش و کنترل نیروهای سطحی سپتیک تانک می باشد. 

  • واحد ته نشینی

در بخش ته نشینی فاضلاب های جامد ته نشین می شوند و لایه لجنی که تشکیل می شود موجب رشد باکتری های بی هوازی خواهد شد. این بخش از سپتیک تانک تقریبا 70 درصد از کل حجم سپتیک را شامل می شود. سپس غیر جامداتی مانند آب و چربی و ذرات معلق دیگر توسط لوله دیگری وارد مخزن دوم می شوند. بر اثر تجزیه مواد آلی گاز متان آزاد می شود که توسط لوله ونت به بیرون هدایت خواهد شد.

  • سیفون ورودی عدم برگشت بو

با کمک سیفون ورودی بوی بد ناشی از تجزیه باکتری های بی هوازی است به لوله ورودی باز نمی گردد.  

  • بافل میانی

دیواره یا بافل میانی که دارای ارتفاعی در حدود  2/3 بدنه اصلی سپتیک می باشد و در بالاتر از ورودی گند انبار قرار دارد. از پارامتر های مهم در ساخت دیواره جوش دو طرفه است، چرا که حرکت سیال موجب تکان های شدید می شود. 

در بخش بالای بافل میانی یا دیواره یک راهروی کوچک قرار دارد که از آن برای هدایت گازهای سمی به طرف ونت هوا استفاده می شود. در زمان هایی که نیاز باشد از گند انبار به عنوان سپتیک فاضلاب ایستگاه پمپاژ استفاده شود این امکان وجود دارد که بخش زیرین دیواره را به اندازه ای حدود 30 سانت باز نگه داشت، با این کار فاضلاب هایی که جامد هستند را که در داخل لیفت استیشن جمع شده به وسیله پمپ خورد کننده به سمت خارج هدایت نمود.

  • واحد زلال سازی 

در بخش واحد زلال سازی فاضلاب های اندکی که معمولا چربی های نامحلول هستند را جدا سازی می نماید، این عملیات موجب جلوگیری از کوری چاه جذبی می شود. 

  • ونت تخلیه گاز

یکی از بخش های مهم در سپتیک تانک ونت هوات می باشد، این قطعه در بدنه اصلی سپتیک و در بالاترین بخش آن تعبیه می شود.. در اثر فعالیت باکتری های بی هوازی و عملیات تجزیه توسط آنها، گازهایی مانند هیدروسولفور و گاز متان آزادسازی می شود. به کمک ونت هوا مسیری ایجاد می شود که این گازها به سمت بالاترین نقطه هدایت و سپس خارج می شوند. در پروژه هایی که سپتیک تانک در زیر یا داخل ساختمان است به کمک ونت تخلیه، گازها به خارج از ساختمان هدایت می شوند. در مکان هایی که سپتیک در محوطه نصب شده، نیاز است که به کمک لوله های تک جداره که در زیر خاک قرار دارد به سمت کناره های ساختمان هدایت و در آنجا خارج شود. 

  • سیفون خروجی جلوگیری از خروج چربی

سیفون خروجی وظیفه جلوگیری از برگشتن بوی بد و همچنین خروج چربی ها از سپتیک تانک به چاه فاضلاب را بر عهده دارد. این ابزار به صورت لوله و زانویی است و به سمت پایین دیواره کشیده شده است. سیفون خروجی تکمیل کننده عملکرد سپتیک فاضلاب و روغن زدایی است.

زمان هایی که به مدت طولانی از سیستم استفاده می شود، سیفون و شترگلویی چشمه سرویس بهداشتی خشک می شود، بوهای بدی ایجاد می شود که ممکن است به درون واحد برگشت داده شود. به کمک یه زانویی 90 درجه در سمت دیگر عدسی ورودی ، سیفون خروجی نصب می شود. یک سر زانویی 90 درجه کاملا در درون آب قرار دارد و بدین ترتیب گازهایی که در نتیجه فعالیت باکتری ها تولید می شود امکان بازگشت به مجاری ورودی را ندارد. در پساپ دستشویی ها خمیشه مقدار زیادی از چربی ها وجود دارد و این چربی ها به سپتیک تانک وارد می شود. چربی ها دانسیته پایینی دارند و بر روی سطح فاضلاب جمع می شوند. چربی ها اگر وارد چاه فاضلاب شوند ممکن است موجب گرفتگی و انسداد آن شوند و برای اینکه از خارج شدن چربی ها به سمت چاه فاضلاب جلوگیری شود باید از سیفون خروجی استفاده نمود.

  • عدسی ثانویه (مخصوص سپتیکهای افقی)

لوله خروجی به عدسی ثانویه نصب است و عملکردی مانند عدسی اولیه دارد.

  • لوله خروجی هدایت پساب تصفیه شده به درون چاه جاذب

خروجی پساب یا خروجی سپتیک مجرایی است که توسط این مجرا پسابی که در داخل گندانبار  زلال شده به سمت چاه جذبی هدایت خواهد شد. یکی از پارامتر ها درباره لوله خروجی ابعاد و سایز آن است که معمولا توسط مشتریان و با توجه به سایز لوله ای که از ساختمان به سمت گندانبار خارج شده است، تعیین می شود. پارامتر دیگر نصب فلنج در انتهای لوله خروجی می باشد. این کار نیز به جنس لوله ای که باید برای انتقال پساب خروجی به سمت چاه جذبی انتخاب می شود، بستگی دارد. 

  • بدنه اصلی

تمامی بخش ها و اجزایی که تا کنون معرفی شده اند در داخل بدنه اصلی سپتیک تانک قرار دارند. بدنه اصلی سپتیک از متریال های مختلفی ساخته می شود که اصلی ترین آنها شامل فایبرگلاس، بتن و پلی اتیلن می باشد. یکی از پارامترهای مهم در ساخت بدنه سپتیک تانک ضخامت آن می باشد. ضخامت بدنه با توجه به میزان خاکی که باید روی آن قرار داده شود، تعیین می شود. 

یکی دیگر از شاخصه های بدنه اصلی، شکل ظاهری ساخت آن یعنی عمودی یا افقی بودن آن است. این شاخصه با توجه به فضایی که در دسترس پیمانکاران قرار دارد تعیین می شود. در صورت در دسترس بودن فضای لازم، در صورت پایین بودن آب های زیر زمینی سپتیک باید به شکل عمودی طراحی و ساخته شود.

در صورتی که پیمانکاران برای نصب سپتیک فضای کافی را در اختیار داشته باشند، این سازه به صورت افقی طراحی و ساخته می شود. به دلیل مزایای بسیار زیادی که متریال hdpe دارد، در تمام دنیا برای ساخت سپتیک تانکها استفاده از این متریال بسیار رایج تر می باشد.

  • پایه‌ها (مخصوص مدلهای افقی)

پایه های سپتیک تانک برای تعدل این دستگاه در زمان حمل و نقل و نصب آن بر روی بتن تعبیه می شوند و در پایین ترین بخش سپتیک نصب می شوند. در تانک هایی که به صورت پیش ساخته ، طراحی و تولید می شوند و از جنس پلی اتیلن می باشند پایه ها برای سهولت در نصب و حمل و نقل نیز بخشی از سازه می باشند و نقشی در نقاوم سازی و استحکام آن ندارند. 
پایه‌های سپتیک تانک در واقع نقشی در خنثی نمودن نیروهای وارده از سمت سیال درون مخزن ندارند و تنها باعث می‌شوند بهنگام حمل و نقل و نصب روی بتنی مگر مخزن سپتیک متعادل بایستد.

  • منهول آدم رو

برای دسترسی به داخل سپتیک تانک نیاز به دریچه دسترسی است که قطعا از نوع یک منهول می باشد. منهول آدم رو باید دارای قطر حداقل 60 سانتی متر باشد برای اینکه یک انسان براحتی بتوان از طریق آن وارد و خارج شود. منهول سپتیک تانک می تواند از متریال هایی مانند پلاستیک، جی آر پی و یا بتن ساخته شود. 

سپتیک تانک پلی اتیلن

یکی از سپتیک تانک هایی که بسیار بیشتر مورد محبوبیت و استقبال مشتریان قرار دارد، سپتیک تانک پلی اتیلن می باشد.  سپتیک تانک پلی اتیلن در بیشتر موارد به صورت افقی ساخته می شود به طور معمول 95 درصد سپتیک های پلی اتیلنی به صورت افقی و 5 درصد مابقی به صورت عمودی طراحی و ساخته می شوند. سپتیک تانک پلی اتیلن یکی از انواع مخزن های نگه داری و تصفیه فاضلاب می باشد و وظیفه آن این است که فاضلاب جامدی را که از سیستم خروجی فاضلاب ساختمانها خارج می شود را تبدیل به مایعی کدر و بدبو کند و از ورود جامدات به داخل فاضلاب شهری و چاه های جذبی جلوگیری کند. 

مخازن سپتیک تانک پلی اتیلن از جنس EX3-HDPE100 هستند و با هزینه بسیار کمتری نسبت به مخازن بتنی ساخته می شوند. این مخازن دارای مزایای بسیار زیادی می باشند که از مهمترین آنها می توان به عدم تاثیر پذیری توسط مواد شیمیایی، خاک و گازهای گلخانه ای اشاره نمود، با این مزایا می توان اطمینان حاصل کرد که به هیچ عنوان دچار خوردگی نخواهند شد. مخازن سپتیک تانک پلی اتیلن در دو نوع تک جداره و دو جداره ساخته می شوند.

سپتیک تانک پلی اتیلن به صورت تک جداره و یا دو جداره (HDPE) ساخته می شود و معمولا دارای دو بخش یا دو انباره به عنوان حوضچه آرامش است که با فاضلاب پس از وارد شدن به آن وارد فاز تصویه می شود، فاز تصفیه به کمک فعالیت باکتری های بی هوازی آنجام می شود که در ادامه به تشریح مفصل آن خواهیم پرداخت.

وظیفه سیستم سپتیک پلی اتیلن تصفیه فاضلاب و کمک به حل مشکل گرفتگی چاه های جذبی است، حال این پرسش ممکن است به وجود بیاید که اصلا چرا چاه های جذبی ممکن است دچار گرفتگی شوند؟ جواب این سوال بسیار ساده است با هر بار وارد شدن فاضلاب جامد امکان گرفتگی چاه جذبی وجود دارد، پس باید تا حد امکان از این کار جلوگیری شود. با بکار گیری سپتیک تانک از این معضل جلوگیری می شود و هیچ فاضلاب جامدی وارد چاه جذبی نمی شود.  سپتیک تانک پل اتیلن با فراهم نمودن محیطی گرم در داخل خود موجب تکثیر باکتری های بی هوازی می شود و این موجودات تمامی فاضلاب های جامد را تبدیل به مایع و یا گاز می کنند. 

سپتیک-تانک-پلی-اتیلن-دو-جداره

کاربرد سپتیک تانک پلی اتیلن

اصلی ترین کاربرد سپتیک تانک پلی اتیلن انجام عملیات تصفیه اولیه فاضلاب های انسانی و خانگی است. سپتیک پلی اتیلن از یک بدنه با جنس های لوله کاروگیت پلی اتیلن، لوله پلی اتیلن کورتیوب و یا اسپیرال دو جداره ساخته می شود. یکی از مهمترین مراحل در ساخت این دستگاه جوش عدسی به بدنه است. 

سپتیک تانک پلی اتیلن در مکان هایی مانند: مخزن سپتیک فاضلاب های کارخانه ها، ساختمان های مسکونی، رستوران ها، کافیشاپها، فودکورتها، پاساژ های تجاری مسکن مهر، جایگاه های نفتی، ساختمان های اداری و همچنین برای تصفیه فاضلاب های خروجی از صنایع لبنی، ویلاهای شخصی، پاساژ های تجاری، سرویس یهداشتی های عمومی، گاوداری ها، مجتمع های ورزشی، کمپ های کارگری، پیش تصفیه اگوی شهری، پالایشگاهها، ساخت ایستگاه پمپاژ فاضلاب و … مورد استفاده قرار می گیرد. در ساخت سپتیک پلی اتیلن دوجداره می توان از مواد اولیه ای که از پتروشیمی ایلام، مارون، امیرکبیر، جم، اراک تهیه شده است استفاده نمود.

سپتیک-تانک-پلی-اتیلن

مزایای سپتیک تانک پلی اتیلن

پلی اتیلن مزایای بسیار زیادی دارد که موجب افزایش محبوبیت و خرید سپتیک تانک های پلی اتیلن شده است. از بهترین و مهمترین مزایای و ویژگی های بارز پلی اتیلن می توان به موارد زیر اشاره نمود: 

  • پلی اتیلن و سپتیک تانک پلی اتیلن با سرعت بالای ساخته می شود.
  • ایزولاسیون کامل و بدون بو درون خاک.
  • جداره بیرونی و درونی سپتیک تانک پلی اتیلن دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر فشارهای وارد شده از طرف خاک اطراف بدون استفاده از سازه نگهبان را دارند. 
  • ساخت این نوع سپتیم بسیار آسان است و دارای پیچیدگی و سختی بالا نمی باشد.
  • وزن  بسیار سبکی دارد و در حمل و نقل و نصب دستگاه بسیار آسان است. 
  • در برابر اسید ها و انواع مواد شمیایی با هر نوع  PH دارای مقاومت بسیار بالایی می باشد. 
  • با مقایسه کوچکی با انباره تعفن بتنی پیش ساخته واضح است که سرعت ساخت، نصب و راه اندازی بسیار بالایی دارد.
  • سپتیک تانک پلی اتیلن به سرعت نصب می شود و این موجب کاهش وقت و همچنین هزینه ها می شود. 
  • بعد از انجام عملیات نصب و راه اندازی دستگاه براحتی امکان جابه جایی (حتی بعد از چند سال نصب و استفاده) امکان پذیر است.
  • تنوع در رنگ و ابعاد بسیار بالا است و هم در رتگ ها و ابعاد استاندار عرضه می شود و هم به صورت سفارشی در رنگ و ابعاد دلخواه کارفرما.
  • در انواع شرایط محیطی در مقابل عواملی مانند ترک خوردگی کاملا مقاوم می باشد. 
  • دارای پوشش کاملا ضد اشعه ماوراء بنفش می باشد. 
  • هیچ گونه آلودگی در داخل آن خارج و قابل پخش شدن نیست.
  • بهره برداری آن بسیار آسان است و بعد از انجام عملیات نصب و انجام راه اندازی کارایی بسیار بالایی دارد. 
  • در زیر زمین به صورت کامل آب بندی می شود، در صورتی که از متریال و مواد اولیه مناسبی در زمان ساخت استفاده شود، هیچ گونه آلودگی به فضایی اطراف انتقال نمی دهد. 
  • در برابر فشارهای خاک در داخل زمین دارای جداره های بسیار مقاوم است. 
  • همانطور که ذکر شد نصب آن بسیار آسان است و به سرعت انجام می شود، چرا که نیازی به ایجاد حفره بسیار بزرگ برای آن نیست و یک حفره کوچک برای آن کاملا مناسب است، با این کار هم در زمان برای حفر یک حفره و پوشاندن آن پس از جایگذاری صرفه جویی بسیار زیادی هم از نظر هزینه صرفه جویی بالایی می شود.
  • به دلیل داشتن دریچه های بازدید از مخزن براحتی امکان تخلیه لجن وجود دارد. 
  • مخازن سپتیک پای اتیلن در صورتی که به مدت طولانی در معرض فاضلاب ها قرار بگیرد دچار هیچ گونه آسیب دیدگی نخواهد شد. 
  • تمامی اتصالات داخل و خارج آن به سرعت خشک می شود و این یکی دیگر از دلایل سرعت نصب بالای آن می باشد. 
  • در داخل زمین امکان نصب در اعماق بسیار زیاد براحتی ممکن است. 
  • در مقابل نیروهای وارد شده که از فشار آب زیر زمینی در مناطقی همچون مناطق شمالی کشور و شهرهای ساحلی حاصل می شود، مقاومت مکانیکی بالایی دارد.

تولید سپتیک تانک پلی اتیلن

به صورت مختصر طراحی و تولید سپتیک تانک پلی اتیلن به صورتی است که ابتدا مرحله ساخت لوله تک جداره پلی اتیلن انجام می شود، شکل لوله به وسیله قالب پروفیل مشخص می شود و این قالب به صورت دورانی به دور مندریل چرخانده می شود و تونلی با اندازه قطر مخزن را خواهد ساخت. در مرحله بعد به وسیله دو دستگاه جوش اکستروژن، درون و بیرون مابین لوله ها را همزمان جوش خواهد خورد. تا زمانی که طول مورد نظر برای مخزن مورد نظر برای ساخت سپتیک تامین شود و بعد از آن با خاموش نمودن خط و یا قطع و وصل کردن سیستم دعملیات ساخت بدنه سپتیک پلی اتیلن آغاز می شود.

قیمت سپتیک تانک پلی اتیلن

سپتیک تانک پلی اتیلن معمولا در ظرفیت های 3 الی 150 متر مکعب به صورت پیش ساخته طراحی و تولید می شود. سپتیک تانک پلی اتیلن یکی از پر فروش ترین و پر کاربرد ترین انواع سپتیک است و قیمت آن معمولا یکی از مهمترین عواملی است که توسط کارفرمایان به آن توجه می شود. خریداران می توانند برای اطلاع از اینکه چه ظرفیتی مناسب پروژه آنها می باشند و همچنین چه مقاومتی مکانیکی بریتان مناسب است با کارشناسان پشتیبان وبسایت پایپ صنعت خاورمیانه با شماره های  ۰۲۱۲۲۳۴۷۳۸۹ و ۰۹۱۲۹۵۴۶۷۰۲ در تماس باشند. 

قیمت سپتیک تانک پلی اتیلن معمولا به دلیل تنوع بالای این دستگاههای بسیار متنوع است و یکی از پارامتر های مهم در خرید و یا سفارش این دستگاه، توجه به قیمت و فاکتور های موثر در آن می باشد. به طور کلی قیمت سپتیک تانک ها به ترتیبی که در زیر از کم به زیاد است.

  1. قیمت سپتیک تانک بتنی پیش ساخته
  2. قیمت سپتیک تانک فایبرگلاس
  3. قیمت سپتیک تانک پلی اتیلن
  4. قیمت سپتیک تانک پیش ساخته پلی اتیلن و آماده از جنس پلاستیک فشرده

عوامل مؤثر در تعیین قیمت سپتیک تانک پلی اتیلن

  • ابعاد دستگاه
  • مقاومت مورد نیاز بدنه
  • نوع، سایز و تعداد ورودی و خروجی.
  • جنس بدنه
  • ظرفیت

 

در طراحی و ساخت بدنه سپتیک تانک پلی اتیلن از روش هایی مانند لوله اسپیرال، لوله کورتیوب و یا  لوله کاروگیت می توان استفاده کرد. هر کدام از این روش ها در تعیین قیمت نهایی تاثیر گذار هستند. با توجه به اینکه در سپتیک اسپیرال از مواد بیشتری استفاده می شود دارای قیمت بالاتری نسبت به دو نوع اسپیرال و کاروگیت می باشد. با توجه به اینکه پارامترهایی مانند قطر لوله و مقاومت حلقه ای در تعیین قیمت نهایی لوله های ساختمان اصلی سپتیک تانک بسیار مهم هستند، در تعیین قیمت نهایی این عوامل بسیار تاثیر گذار می باشند. 

به طور کلی 90 درصد قیمت سپتیک تانک پلی اتیلن با توجه به بدنه مخزن و دو عدسی ابتدایی و انتهایی مشخص می شود و سایر مشخصات و پارامتر ها در 10 درصد قیمت سپتیک تانک پلی اتیلن موثر هستند. 

مزایای سپتیک فاضلاب پلی اتیلن نسبت به سپتیک بتنی

سپتیک فاضلاب پلی اتیلن (Polyethylene Septic Tank) دارای مزایای بسیار زیادی است و در مقایسه با سپتیک فاضلاب بتنی مزایا و ویژگی های منحصر به فردی دارد. از برترین ویژگی های سپتیک فاضلاب پلی اتیلن هزینه های پایین تر و نصب آسانتری دارد. مخازن سپتیک بتنی برای نصب نیاز به یک بالابر پر هزینه دارد ولی در مقایسه با آن سپتیک فاضلاب پلی اتیلن به کمک چند نفر به راحتی قابل جابه جایی و نصب می باشد. 
برای تمامی افراد چه مسول پروژه، چه صاحبان املاک و زمین ها و چه نصب کننده گان مخزن سپتیک فاضلاب پلی اتیلن، بهترین و بهینه ترین انتخاب ، سپتیک فاضلاب پلی اتیلن می باشد چرا با نصب آسان، هزینه کم و طول عمر بالا بسیار مقرون به صرفه می باشد. توصیه گروه صنعتی پایپ صنعت خاورمیانه به افرادی که قصد خرید سپتیک تانک فاضلاب را دارند این است که نوع پلی اتیلن را سفارش دهند. 

مواد اولیه ای که برای ساخت سپتیک فاضلاب پلی اتیلن مورد استفاده قرار می گیرد گرید 80 و یا 100 را دارند و آرم تجاری آنها EX3 – HDPE100 یا EX3 -HDPE80 می باشد.

خط تولید سپتیک تانک فاضلاب پلی اتیلن

خط تولید سپتیک تانک فاضلاب پلی اتیلن کارخانه پایپ صنعت خاورمیانه از نوع اسپیرال پیوسته است. در مراحل اولیه برای ساخت پلی اتیلن باید مواد اولیه را در داخل اکسترودها ریخته شود، در آنجا به دمای حدود 200 درجه سانتی گراد خواهد رسید و سپس ذوب می شود. 

در مرجله بعدی تولید پلی اتیلن ، مندریل لوله ای تک جداره به دور آن خواهد چرخید و یک تونل پلی اتیلنی ساخته می شود، سپس توسط دستگاه جوش این لوله های تک جداره به هم جوش داده می شوند و بخ هم وصل می شوند. 

تونلی پلی اتیلنی که ساخته می شود در واقع بدنه سپتیک تانک را تشکیل می دهد، این تونل دارای سر و ته باز است و به وسیله دو عد عدسی این سرو ته بسته می شود و یک مخزن افقی یا عمودی را به وجود می آورد. یکی از کارهایی که در مرحله بعد انجام می شود گرفتن نقشه دستگاه است و انجام سوراخ کاری ورودی و خروجی و دریچه بازدید می باشد. 

به وسیله دستگاه سی ان سی، دیواره داخل مخزن نصب می شود و این مرحله یکی از سخت ترین مراحل می باشد. دستگاه سی ان  سی دارای قیمتی حدود 120 هزار دلار است و از کشور های آلمان و لهستان وارد می شود. 

در مرحله نهایی المنت هایی مانند پایه ها، پله و … بر روی سپتیک باید نصب شوند که کار دشواری نیست و با توجه به سایز هرکدام از این پارامتر ها قیمت نهایی سپتیک تانک فاضلاب پلی اتیلن تعیین می شود. 

خواص شیمیایی پلی اتیلن سنگین (HDPE100 – EX3)

پلی اتیلن سنگین یا EX3  پلی اتیلنی با چگالی بالا می باشد که به همراه 1- بوتن (Butene -1 ) بعنوان کومنومر آن شناخته می‌شود.پلی اتیلن سنگین در نوع های PE 100 و PE 80 دسته بندی می‌شود و از مهمترین ویژگی های آن می توان به مقاومت مناسب و بالا در مقابل رشد ترک و استجکام ضربه ای بالا می باشد.

 

خواص-شیمیایی-پلی-اتیلن سنگین

مزایای سپتیک فاضلاب پلی اتیلن نسبت به سپتیک بتنی

سپتیک فاضلاب پلی اتیلن دارای مزایای بسیار زیادی است و در مقایسه با سپتیک فاضلاب بتنی مزایا و ویژگی های منحصر به فردی دارد. از برترین ویژگی های سپتیک فاضلاب پلی اتیلن هزینه های پایین تر و نصب آسانتری دارد. مخازن سپتیک بتنی برای نصب نیاز به یک بالابر پر هزینه دارد ولی در مقایسه با آن سپتیک فاضلاب پلی اتیلن به کمک چند نفر به راحتی قابل جابه جایی و نصب می باشد. 
برای تمامی افراد چه مسول پروژه، چه صاحبان املاک و زمین ها و چه نصب کننده گان مخزن سپتیک فاضلاب پلی اتیلن، بهترین و بهینه ترین انتخاب ، سپتیک فاضلاب پلی اتیلن می باشد چرا که با نصب آسان، هزینه کم و طول عمر بالا 

مزایای بسیاری برای نصب سپتیک تانک پلی اتیلن وجود دارد. چه شما صاحب زمین باشید و چه نصب کننده، پلی اتیلن انتخاب برتر برای نصب آسان، طول عمر و عمر مفید بدون حادثه است. همچنین، مزایای مخزن با جنس پلی اتیلن همیشه به نسبت، مقرون به صرفه تر خواهد بود. بنابراین همواره توصیه می‌شود که در صورت نیاز به سپتیک تانک، نوع پلی اتیلن آن را خریداری و نصب کنید.

مواد اولیه منبع سپتیک پلی اتیلن (Polyethylene Septic Tank) می‌تواند دارای گرید 100 یا 80 باشد که با آرم تجاری EX3 – HDPE100 و یا EX3 -HDPE80 نشان داده می‌شود. مشخصات فنی مواد اولیه مصرفی در تولید این محصول در جدول زیر آورده شده است.

 

سپتیک تانک فایبرگلاس

یکی دیگر از انواع های گندانبار سپتیک تانک فایبرگلاس یا سپتیک تانک کامپوزیت است. در برخی کشورها به دلیل گران بودن مواد PE و نبود تکنولوژی های لازم برای تولید مخازن HDPE و یا به دلایل دیگری مانند عدم امکان نصب سپتیک فاضلاب در مکان های زیرزیرمینی مجتمع های مختلف تجاری، مسکونی و اداری استفده از سپتیک تانک فایبرگلاس و یا سپتیک کامپوزیت رایج می باشد. در ادامه این مطلب مزایا و معایب سپتیک فایبرگلاس را شرح می دهیم.

  • مزایای سپتیک تانک کامپوزیت

بارزترین مزیت این نوع سپتیک تانک تولید به صورت دمونتاژ در کارخانه است. این مزیت موجب صرفه جویی و کاهش شدید هزینه های حمل و نقل می شود. البته موجب افزایش هزینه مونتاژ نیز می شود. از دیگر مزایای سپتیک تانک کامپوزیت بیشترین و حداکثرترین استفاده از فضا می باشد که یکی از بهرترین مزایای آن است. 

  • معایب سپتیک تانک کامپوزیتی

به دلیل اندازه ضخامت بدنه که کمتر از 10 میلیمتر است، استفاده از دیواره نگهبان برای افزایش ایمنی آن ضروری است و این یکی از بزرگترین معایب سپتیک تانک فایبرگلاس می باشد. به دلیل ضخامت پایین بارگذاری سیستم تصفیه فاضلاب امکان پذیر نیست. این مساله موجب افزایش قیمت تمام شده سپتیک فایبرگلاس می شود. بیشترین ضخامت مربوط به پایین دیواره مخرن است که 12 میلیمتر می باشد. داخل مخزن نیاز به صاف بودن ندارد و استفاده از ورقهای SMC در ساخت این مدل سپتیک تانک هدر دادن سرمایه می باشد. 

  • دسته بندی‌های سپتیک تانک کامپوزیت

+ کامپوزیت فایبرگلاس

+ مخزن سپتیک پلی اتیلن

+ کامپوزیت جی آر پی

مزایا-معایب-سپتیک-تانک-کامپوزیت

سپتیک تانک بتنی

یکی دیگر از انواع سپتیک تانک، سپتیک تانک بتنی است که به صورت ساخت در محل و همچنین پیش ساخته و آماده وجود دارد. امروزه به دلیل معایب فراوانی که این نوع سپتیک تانک دارد کمتر استفاده می شود ولی به دلیل اینکه دارای هزینه پایین می باشد در برخی کشور ها و در برخی نقاط ایران همچنان مورد استفاده قرار میگیرد. سپتیک تانک های بتنی در دو نوع درجا و آماده عرضه می شوند.

  • سپتیک بتنی درجا

در مدل درجا با مصالح بنایی و نقشه توسط کارگر و بنا ساخته خواهد شد.در این مدل از آجر، ایزوگام و  سیمان تیپ 5 ضد سولفات برای ساخت استفاده می شود و با توجه به حجم سپتیک استفاده از میلگرد مشخص می شود. در حجم های بیشتر از 20 متر مکعب از قالب، میلگرد، سیمان تیپ 5 ضد سولفات، ایزوگام طبق نقشه استفاده می شود و در حجم های کمتر از 20 متر مکعب معمولا با دیوار چینی آجری، ماله کشی سیمانی و ایزوگام سپتیک درجا ساخته می شود. 

  • سپتیک بتنی آماده

سپتیک هاب بتنی نوع آماده و پیش ساخته معمولا استوانه ای شکل و عمودی ساخته می شوند. این نوع سپتیک ها به دلیل اینکه سنگین هستند معمولا تا 15 متر مکعب قابلیت ساخت در کاخانه را دارند. در صورتی که نیاز به حجم های بالا مانند 50 کتر مکعب باشد باید 3 عدد دستگاه مخزن با حجم 15 متر همراه با سپتیک ساخته شوند و سپس به یکدیگر پارالل شوند. سپتیک های آماده معمولا دارای قطر 1.2 تا 2 متر و دارای ارتفاع 1.5 متر تا 4 متر هستند. 

 

سپتیک-تانک-بتنی

تقسیم بندی انواع مخزن فایبرگلاس بر اساس فرآیند تصفیه

یکی دیگر از تقسیم بندی های دیگر سپتیک تانک دو نوع سپتیک تانک هوازی و سپتیک تانک بدون هوازی می باشد.  مدل سپتیک هوازی دارای قیمت بیشتری می باشد، چرا که از تجهیزات الکترومکانیکال استفاده می کند. پیمانکاران و کارفرمایان ترجیح می دهند که از پکیج های تصفیه فاضلاب بهره ببرند. مدل دیگر سپتیک تانک مدل بی هوازی می باشد که سپتیک تانک های معمولی از این مدل می باشند. سپتیک ها نوع های دیگری نیز دارند که به آنها سپتیک پیشرفته فاضلاب یا پکیج تصفیه فاضلاب ABR گفته می شوند، پکیج های تصفیه فاضلاب در درون خود دارای سیستم هوازی هستند در حالی که سپتیک تانک ها دارای سیستم بی هوازی می باشند. پکیج تصفیه فاضلاب یکی از مطرح ترین نوع ها در جهان است و بزرگترین تفاوت آنها با سپتیک های دیگر در پیشرفته بودن و همچنین سیستم آنها است که درصد آلایندگی در آن کاهش بیشتری دارد. 

مزایا و معایب سپتیک تانک چیست؟

داشتن و راه‌اندازی سپتیک تانک مزایا و همچنین معایب زیادی دارد.

  • مزایای سپتیک تانک

 

نکات مثبت می‌تواند نسبتاً آشکار باشد. اولین مزیت این است که داشتن یک سپتیک تانک به این معنی است که شما مجبور نیستید برای اتصال فاضلاب حق انشعاب فاضلاب پرداخت کنید. اگر به شبکه فاضلاب متصل هستید، حتماً تا به حال از اینکه واقعاً چقدر هزینه دارد متعجب شده‌اید – در واقع، شما در این حالت تقریباً دو برابر هزینه‌ای که صاحب سپتیک تانک می‌پردازد، پرداخت می‌کنید.

علاوه بر این، داشتن یک سپتیک تانک در واقع می‌تواند سازگار با محیط‌زیست باشد. با استفاده از یک چاه جذبی یا «Soakaway» مؤثر، زباله‌ها را به مسیرهای آبی محلی منتقل نمی‌کنید. یک چاه جذبی صرفاً فاضلاب تصفیه‌شده را به داخل زمین منتقل می‌کند. علاوه بر این، استفاده از یک سپتیک تانک در مقایسه با فاضلاب عمومی به این معنی است که آلودگی کمتری ایجاد می‌کنید و ردپای کربن خود را کاهش می‌دهید، زیرا هزینه‌های انرژی در پردازش فاضلاب اصلی بسیار زیاد است.

چاه جذبی در سپتیک تانک

همچنین احتمالاً شروع به استفاده مسئولانه‌تر از سرویس بهداشتی‌ها و سینک‌های خود خواهید کرد زیرا هر چیزی که سازگار نیست، مانند محصولات مضر مبتنی بر کلر که برای محیط‌زیست نیز مضر است می‌تواند مشکلات جدی برای سپتیک تانک شما ایجاد کند و شما باید از استفاده کردن از این محصولات پرهیز کنید.

  • معایب سپتیک تانک

عیب اصلی یک سپتیک تانک این است که نیاز به نگهداری و مراقبت دارد. در غیر این صورت، شما در معرض خطر نشت فاضلاب به باغچه پشتی خود هستید که خوشایند نیست!

تعمیر و نگهداری منظم ممکن است به آسانی پر کردن ماهیانه باکتری‌ها و بررسی منظم سطح لجن باشد، مثلاً هر 6 ماه یک‌بار. با این حال، اگر با سهل‌انگاری اجازه دهید همه چیز به مرحله خرابی برسد، ممکن است لازم باشد تانک خود را پمپاژ کنید. مخزن با حجم متوسط هر 1-2 سال یکبار نیاز به پمپاژ دارد. با این حال، اگر از سپتیک تانک خود به درستی نگهداری کنید، می‌توانید تعداد پمپاژها را کاهش دهید و در نتیجه هزینه‌های غیرضروری را کاهش دهید.

همچنین اگر از سپتیک تانک خود را به درستی نگهداری نکنید، ممکن است سینک‌ها و سرویس بهداشتی‌های شما مسدود شده و مجبور شوید برای رفع مسدودی اقداماتی انجام دهید. این امر به این دلیل است که سیستم‌های سپتیک می‌توانند حساس باشند. شستن هر چیزی غیر از ادرار، مدفوع یا دستمال سرویس بهداشتی می‌تواند خطرناک باشد.

البته، آخرین ایراد واقعی این است که هیچ کس واقعاً از برخورد با فاضلاب خام لذت نمی‌برد! با این حال، به شرطی که مراقب مخزن سپتیک خود باشید، دلیلی وجود ندارد که دیگر بخواهید با جنبه واقعاً کثیف چیزها روبرو شوید زیرا با فعالیت باکتری‌ها دیگر چیزی وجود نخواهد داشت.

عملکرد سپتیک تانک، نحوه اتصال 

سپتیک تانک یک مخزن است که معمولاً از بتن یا پلاستیک تخصصی ساخته شده است که در زیر سطح ملک شما مدفون شده است. مخزن تمام فاضلاب را دریافت می‌کند و از طریق فرآیندهای طبیعی شروع به شکستن همه آن برای پراکندگی در زمین و یا در چاه جذبی می‌کند.

به طور خلاصه، یک سیستم سپتیک از دو بخش اصلی تشکیل شده است: یک مخزن و یک میدان جذب خاک یا یک چاه جذبی. تمام فاضلاب شما از خانه، مدرسه یا کسب و کار شما در نهایت به یک لوله نهایی هدایت می‌شود که مستقیماً به سپتیک تانک ختم می‌شود. این لوله انتهایی دارای شیب رو به پایین است و کاملاً توسط گرانش هدایت می‌شود.

سپتیک تانک شما دارای محفظه‌های متعددی خواهد بود که دارای سه لایه اصلی پساب است – هنگامی که مواد فاضلاب به حال خود رها شود، مواد آلی در این رواناب شروع به جدا شدن به سه جزء مختلف در داخل مخزن می‌کند.

لایه سرباره یا کف آب یا «scum layer» که عمدتاً از روغن کامپوزیت، چربی و گریس (معروف به FOG) در بالا تشکیل شده است، در واقع روغن‌ها و گریس‌ها به شکل کف به سمت بالا می‌روند. جامداتی که به نام لجن شناخته می‌شوند، در پایین شروع به ته‌نشین شدن می‌کنند. لایه لجن نسبت به دیگر لایه‌ها جامد و فشرده‌تر است. چیزی که در وسط بین این دو شناور باقی می‌ماند تقریباً منحصراً مایعی به نام پساب یا فاضلاب سیال است.

دو لوله اصلی در سپتیک تانک شما وجود دارد – یکی برای ورود فاضلاب به مخزن و دیگری برای تخلیه آب تصفیه شده خالص و تمیزتر از مخزن.

اساساً، هنگامی که فاضلاب را به سپتیک تانک خود تخلیه می‌کنید، به زباله‌های جامد اجازه می‌دهد تا در لجن در کف مخزن ته‌نشین شوند. روغن‌ها به سمت بالا می‌روند و آب از طریق چاه جذبی تخلیه می‌شود. با گذشت زمان، باکتری‌های طبیعی موجود در مخزن شروع به تجزیه مواد زیست تخریب پذیر و آماده‌سازی آن برای پراکندگی نهایی می‌کنند. باقیمانده روغن‌های کف و جامدات لجن جمع می‌شود و در نهایت باید توسط یک متخصص تخلیه شود.

همان‌طور که آب به خاک یا زمین تخلیه می‌شود، باکتری‌ها از بین می‌روند. با این حال، برای پایین نگه داشتن لجن، در مخزن خود به باکتری نیاز دارید. این به این دلیل است که بدون باکتری، زباله‌ها تجزیه نمی‌شوند. به شرطی که هوای زیادی را از طریق شستشوی تانک سپتیک خود ارائه دهید و مطمئن شوید که از مواد شیمیایی که احتمالاً باکتری‌ها را از بین می‌برند استفاده نکنید، متوجه خواهید شد که باکتری‌ها به طور طبیعی می‌توانند به خودی خود ایجاد شوند.

انواع سیستم های سپتیک

طراحی و اندازه سیستم سپتیک می‌تواند به طور گسترده‌ای به خاطر عوامل مختلف متفاوت باشد. این عوامل شامل اندازه خانوار، نوع خاک، شیب محل، اندازه زمین، نزدیکی به آب‌های حساس، شرایط آب و هوایی یا حتی مقررات محلی است. در زیر چند مورد از رایج‌ترین انواع سیستم‌های سپتیک مورد استفاده آورده شده است.

  • سیستم سپتیک متعارف و معمولی

اکثر سیستم‌های سپتیک متعارف در خانه‌های با یک خانوار جمعیت یا مکان‌های تجاری کوچک استفاده می‌شوند. این سیستم‌های متعارف معمولاً نمی‌توانند از پس گروه بزرگ‌تری از افراد در یک مکان بر بیایند.

یک سیستم متعارف شامل موارد زیر است:

  • سپتیک تانک
  • یک سیستم نفوذ فاضلاب زیرزمینی یا یک میدان تخلیه پر از شن
  • لایه ژئوفابریک قوی که از میدان تخلیه تمیز در برابر سایر آلاینده‌های بالقوه محافظت می‌کند

فاضلاب از ساختمان، به بیرون و داخل سپتیک تانک جریان می‌یابد. در اینجا، فاضلاب (پساب) از سپتیک تانک به میدان تخلیه از طریق لوله انتقال می‌یابد. یک لایه ژئوفابریک محکم برای محافظت از لایه شن در میدان زهکشی از سایر آلاینده‌های بالقوه استفاده می‌شود.

هنگامی که فاضلاب از طریق میدان زهکشی تمیز فیلتر می‌شود، به جریان بیشتر در خاک ادامه می‌دهد و به طور مداوم توسط میکروب‌های طبیعی تصفیه می‌شود زیرا به آرامی از لایه خاک به سمت آب‌های زیرزمینی می‌ریزد.

مزیت: سهولت تعمیر زیرا اکثر شرکت‌های تعمیر و نگهداری با این سیستم آشنایی بیشتری دارند.

اشکال: نصب آن در خانه‌هایی با زمین کوچک دشوار است.

  • سیستم سپتیک محفظه‌ای

سیستم‌های محفظه‌ای از دهه 1970 وجود داشته‌اند و جایگزین خوبی برای سیستم‌های رایج‌تر میدان شن هستند. سیستم‌های محفظه‌ای در مناطقی که سطح ایستابی بالا است استفاده می‌شود و احتمال زهکشی ضعیف را کاهش می‌دهد.

این سیستم همچنین به یک سری لوله‌ها و محفظه‌های متصل نیاز دارد که محفظه‌ها توسط خاک احاطه‌ شده‌اند.

لوله‌های سپتیک فاضلاب را از خانه به سپتیک تانک و سپس به اتاقک‌ها منتقل می‌کند. در محفظه‌ها، فاضلاب از طریق خاک تخلیه می‌شود. میکروب‌های موجود در خاک، پساب را درست قبل از تخلیه فاضلاب از ساختار مسکن، تصفیه می‌کنند و پساب تصفیه‌شده را در حالی که به سمت آب‌های زیرزمینی حرکت می‌کنند، در خاک رها می‌کنند.

مزیت: نصب در مناطقی با سطح آب بالا یا حجم قابل توجه آب زیرزمینی.

اشکال: با محفظه اضافه شده به جای یک میدان تخلیه سنتی‌تر، خطر بیشتری برای نگهداری اضافی وجود دارد.

  • سیستم تصفیه هوازی

سیستم‌های تصفیه هوازی، اکسیژن را با فاضلاب داخل مخزن تصفیه سپتیک تزریق می‌کنند. اکسیژن تزریق شده در فاضلاب به افزودن مواد مغذی به فاضلاب و شروع کارآمد فرآیند تصفیه کمک می‌کند.

سیستم‌های هوازی تانک‌هایی را ارائه می‌کنند که هم پیش تصفیه و هم تصفیه نهایی و سیستم‌هایی با دو مخزن مجزا برای پیش تصفیه و تصفیه نهایی دارند. هدف نهایی تصفیه و ضدعفونی مؤثر و ایمن است.

مزایا: مناسب برای مناطقی با سطح آب بالا یا مناطقی که فاقد سطح زیر کشت زمین برای زهکشی مناسب هستند.

اشکال: مانند سیستم توزیع قطره‌ای، تعمیر و نگهداری سیستم هوازی ضروری است.

  • سیستم توزیع قطره‌ای

سیستم توزیع قطره‌ای با استفاده از یک سیستم مارپیچ لوله‌های توزیع که در نزدیکی سطح خاک مدفون‌شده‌اند، به یک میدان زهکشی سنتی مبتنی بر شن نیاز ندارد. با سیستم توزیع قطره‌ای، لوله‌های جانبی در خاک کم‌عمق، معمولاً فقط 6 تا 12 اینچ زیر سطح، دفن می‌شوند.

بدون نیاز به یک میدان تخلیه سنتی، این سیستم، نیاز به حفاری عمیق را کاهش می‌دهد و دسترسی آسان‌تر به لوله‌کشی در میدان زهکشی را فراهم می‌کند.

اگرچه راحت‌تر است، اما سیستم توزیع قطره‌ای به دلیل احتیاط‌های لازم که هنگام پراکندگی فاضلاب در ناحیه جذب خاک باید رعایت شود، پیچیده‌تر از سیستم‌های معمولی است.

برای تطبیق با این روش، یک مخزن دوم به نام دوز تانک برای پذیرش فاضلاب پس از عبور از سپتیک تانک مورد نیاز است. مخزن دوز به آهستگی فاضلاب را به سیستم قطره‌ای به صورت زمان‌بندی‌شده رها می‌کند تا بیش از حد در ناحیه جذب جریان پیدا نکند؛ اما مخزن دوز باید به برق متصل شود تا این اتفاق بیفتد.

مزیت: عدم وجود سیستم سنتی فاضلاب

اشکال: اضافه شدن هزینه برق و نگهداری اضافی

  • سیستم فیلتر شنی

سیستم‌های فیلتر شنی به فاضلاب اجازه می‌دهد تا از سپتیک تانک به محفظه پمپ و سپس از محفظه پمپ به سیستم فیلتر شنی جریان یابد.

سیستم فیلتر شنی به سادگی یک جعبه بتنی بزرگ است که با ماسه پر شده است. هنگامی که فاضلاب به آرامی به بالای جعبه پمپ می‌شود، از طریق شن و ماسه که آب را قبل از رها شدن در ناحیه جذب خاک تصفیه می‌کند، فیلتر می‌شود.

مزیت: برای مناطقی با سطح آب بالا مناسب است

اشکال: تعمیر و نگهداری مکرر

  • سیستم تبخیر و تعرق

برخلاف سایر سیستم‌های سپتیک، میدان تخلیه سیستم تبخیر و تعرق در یک میدان بسته و ضدآب پر از لایه‌های شن و ماسه است.

هنگامی که فاضلاب از مخزن سپتیک به میدان تخلیه ضد آب جریان می‌یابد، به آرامی تبخیر می‌شود. بر خلاف سایر گزینه‌های سپتیک، فاضلاب هرگز در خاک فیلتر نمی‌شود.

سیستم‌های تبخیر و تعرق در آب و هوای گرم و خشک که فاضلاب به سرعت تبخیر می‌شود، بهترین است.

مزایا: سهولت استفاده زیاد، نصب و نگهداری آسان

معایب: رطوبت زیاد یا آب باران از عملکرد صحیح سیستم تبخیر و تعرق جلوگیری می‌کند.

  • سیستم خاکریز یا تپه‌ای

در سیستم تپه‌ای، یک تپه شنی بزرگ ساخته شده و به عنوان میدان زهکشی استفاده می‌شود.

مشاوره و راهنمایی 02191014899
سبد خرید

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

ورود به سایت